Архив Краљева – подстанар коме прети урушавање

Историјски архив Краљева већ шездесет година сабира и чува вредно историјско благо Рашке области, али је још „беземљаш“. Као подстанар, Архив је смештен у две зграде, а због старе и трошне конструкције, објекту са архивским депоима прети и урушавање. Више није довољно стабилан да би могао да издржи и тежину архивске грађе.

Подземне воде додатно су раздрмале зграду у којој се налази архивски депо и повећале пукотине које су се раније појавиле. 

Инжењер краљевачког Јавног предузећа за управљање грађевинским земљиштем Марко Зечевић каже да су се у последњих годину, до годину и по дана појавила неравномерна слегања, да оштећења плафона, са кога свакодневно отпадају делови, нису ни саниранa како треба после земљотреса 2010. године.

Зграда се и даље урушава. У просторијама је влага, нема грејања. Архивар Славољуб Миленковић ради у зимској јакни. Кад је зима оштрија, браве се заледе.

„Услови нису нимало лаки ни за рад ни за саму грађу, јер би температура требало да буде најмање 18 степени да би се сачувао папир за нека друга поколења не само за нас“, забринуто каже Славољуб.

Чак и само кретање кроз депое угрожава архивску грађу од непроцењиве вредности. Тренутно је, према речима директорке Историјског архива Краљева Весне Милојевић, у депоу смештено 2.500 метара архивске грађе, а треба да се преузме три хиљаде метара, што би било укупно пет и по километара.

„Започели смо преузимање матичних књига са територије Косова и Метохије што само појачава вредност архивске грађе која се налази код нас а истовремено смо под ведрим небом“, упозорава директорка Историјског архива у Краљеву.

Санација зграде је хитна, али је у њој Архив је само подстанар Машинског факултета у Краљеву. Чак је и зграда у којој се налази управа пре три године реституцијом враћена Манастиру Жича, па ових дања ишчекују исељење.

Једина нада да се Историјски архив после 60 година коначно скући је пресељење у објекат у центру Краљева, који је добио од Министарства одбране, али је и он у веома лошем стању и његова адаптација коштаће најмање 55 милиона динара. А тај новац краљевачки Архив нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се