Истраживачки распуст у Петници

У Истраживачкој станици Петница почео је нови циклус образовних програма за средњошколце. Полазници семинара биологије, дизајна и психологије, проводе распуст у Петници, активно учећи и припремајући се за даља истраживања.

Радозналост и истраживачки дух довољно је да поседују новајлије у Петници за почетак. На зимским семинарима баве се методама научног истраживања. Теоријска основа важна је за њихове будуће пројекте, којима ће се посветити ове године.

"У школи доста ствари радимо, да кажем, импровизовано, не можемо тачно да се посветимо само једној области, док овде имамо све области доступне и можемо да видимо шта нас тачно занима, да ли је то физиологија, генетика, микробиологија", каже Наташа Јевтић из Београда, полазница семинара биологије.

Наташа Листеш из Бијељине, полазница семинара психологије објашњава да имају презентације, као и нека методолошка истраживања.

Програм дизајна, који је уведен пре седам година, привлачи маштовите и креативне младе људе. Активан распуст у чувеној научној школи за њих је ново искуство.

"Највише радимо практично зато што је то најбитније и радимо у већим групама за разлику од, можда, осталих семинара и не пишемо те есеје, него нам је главни задатак - продукт", каже Јована Вујићић из Суботице, полазница семинара дизајна.

За образовни циклус у 2020. години интересовање средњошколаца било је много веће него претходних година.

"Ове зиме очекујемо и лепу јубиларну бројку - 4 000. семинар, који смо организовали од 1982. године до данас,  отприлике у марту. Ми ћемо на један занимљив и симболичан начин, радно прославити то, пре свега, да бисмо указали на све то што је урађено у претходних 38 година на 50.000 учесника", каже Никола Божић, програмски директор Истраживачке станице Петница.

Из двадесет природних и друштвених наука током ове године 1.350 учесника из Србије и земаља у окружењу истраживаће у областима за које имају посебна интересовања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво