Ко је Александар Стефановић, "Професор са Мораве" ?

Чачански хроничар Светислав Љ. Марковић приредио је монографију о Ацу Пушу - Александру Стефановићу, "Професору са Мораве", човеку који је живот посветио спорту као играч, тренер, делегат, новинар и публициста.

Радни век провео је у Гимназији, али је радио у свим средњим школама и факултетима у граду на Западној Морави. Живот је посветио чачанском феномену - кошарци, а лако је препознавао оне који ће успети у, како каже, магичној игри под обручима.

 

"Све интелектуалци који су даље студирали, који су се усавршавали и тако даље и имали су штофа за то. И ја сам волео да из учим на време и све. А умео сам и да их усмерим ко није за кошарку", кажеАлександар Стефановић.

Стефановић је у кошаркашку халу увео многе дечаке, који су се касније уписали у југословенску историју тог спорта. Радмило Мишовић је са15 година постао првотимац, јер је управо Ацо Пуш, на изненађење многих, талентоване одмах уводио у први тим.

„Убацим Зејниловића у16 година он оде у репрезентацију. Ђукића у 16 и по он у репрезентацију, Живковића у 16 и по он у репрезентацију, Фарчића у репрезентацију, Пурића у репрезентацију, Видаковића у репрезентацију, Андрића у репрезентацију. Не могу више ни свих да се сетим", објашњава Стефановић.

У његовим бележницама је историја чачанске кошарке. Детаљно је уписивао када је који играч био на терену и колико кошева је постигао, али када неко није дошао на тренинг. Медаље га подсећају на балканска, европска и светска такмичења на којима је учествовао. Иако успешан као тренер, Стефановић ипак истиче да је пре свега био професор.

Стефановић додаје да је увек инсистирао да школа и кошарка морају и могу заједно. Било је неких који су говорили - ма мене интересује тренинг, шта ме интересује школа! Нисам дао то никоме да не заврши школу. Гризла би ме савест да нису завршили", каже Стефановић.

У мини музеју чачанског спорта су и признања професора са Мораве. Од оног који је добио од Тита, до награда за животно дело спортских новинара и Града Чачка. У новинарству је провео 65 година, а на хиљаде извештаја и репортажа урадио је за 25 редакција новина, часописа и електронских медија.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво