Свеже сецкано поврће из Сакула

Задруга "Стари Банат" из Сакула пре неколико месеци отворила је погон за обраду поврћа. Уз помоћ државе, купили су савремене машине за прање, сецкање и паковање, а обрађено свеже поврће продају и великим маркетима.

Александар Јовановић се пре неколико година из Београда доселио у Сакуле и почео да се бави пољопривредом. Пошто живи у крају где се доста гаји поврће, дошао је на идеју да га обрађује, то јест сецка онако како се у иностранству то много чешће ради, и основао задругу где му робу достављају мештани околних села.

„Ово је за помоћ савременим женама. Ви жене радите од седам до седам. Не морате да сецкате, перете, чистите, и после тога перете још и посуђе и машине које сте користили. То је била основна идеја. А нисам видео да у Србији то неко ради свеже, већ замрзнуто", каже директор здруге Александар Јовановић.

Како би покренули посао добили су помоћ државе од шест и по милиона динара. Купили су савремене италијанске машине, за суво и мокро прање, више врста сецкања и паковања.

„Пакује се у заштићеној атмосфери, са гасовима, у зависности од тога који је производ у питању. Иду одређени гасови или смеша", објашњава помоћник директора Милан Стојановић.

У погону за сада ради десетак радника, по потреби. Капацитети су три тоне дневно, али још то није максимално искоришћено, јер су нови на тржишту и развијају посао.

„Ближе нам је овде, да не путујемо, да не чекамо превоз. Радимо за машинама, чистимо, помажемо једна другој. Задовољне смо", истиче радница Славица Андрић.

„Стари Банат" за сада послује са великим трговинским ланцима и неким ресторанима, али је у плану проширење производње.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво