Туристе у Пирот доводе култура, традиција и гостољубивост домаћина

Број туриста који долазе у Пирот у протеклој деценији повећан је чак пет пута. Због тога је републичка комисија за категоризацију Пирот недавно прогласила за туристичко место треће категорије.

Ни хладни зимски дани нису препрека за туристе. Највише их је током викенда и празника. У Пирот долазе из целог света, а најбројније су комшије из Бугарске.

"Много је добро и лепо овде у Пироту. За нас Бугаре је прилично јефтино. Људи су добри и јако љубазни", каже један туриста из Бугарске.

Осим локалних специјалитета и Старе планине, туристе у Пирот највише привлаче културно-историјски споменици. Најпосећенија је реконструисана тврђава, а музеј Понишавља прошле године продао је рекордни број карата.

"Свакако је најбитније да и тврђава и музеј буду препознатљиви туристима, посетиоцима са стране, да им остану у сећању и да што више приближе нашу културу људима са стране", каже Ненад Јовановић, кустос музеја Понишавља.

Број смештајних капацитета у Пироту је за десет година упетостручен. Како би се задовољиле потребе туриста, изграђени су нови, а реконструисани и проширени стари угоститељски објекти.

"Наше колеге доста улажу у изглед објекта у квалитет услуге и хране и то нам сада даје и већи број гостију који долазе код нас", наводи угоститељ Бранко Тошић.

Прошле године регистровано је више од 40 хиљада ноћења. То је поред квалитета услуга било пресудно да Пирот званично постане туристичко место.

"Мислим да је ово само додатни мотив да наставимо са развојем туризма, са улагањем у туристичку инфраструктуру и другу путну инфраструктуру и, наравно, презентације и промоције туристичке понуде града Пирота. Отворен је ауто-пут што нама посебно значи, близина нишког и софијског аеродрома, а и сама дефиниција и идентитет туристичке понуде града Пирота који има традицију, културу и обичаје, доводи до тога да људи, посетиоци и туристи све више долазе Пирот", каже Братислав Златков, директор ТО Пирот.

Пирот се као туристичка дестинација са својом околином налази у и стратегији развоја туризма Републике Србије до 2025. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се