Признање ваљевским добровољним даваоцима крви

Ваљево се већ дуго препознаје по добровољном давалаштву крви, а то је потврђено и резултатима оствареним у прошлој години. Црвени крст награђен је још једним признањем, Сребрном плакетом.

Добровољни даваоци и Црвени крст у Ваљеву могу се похвалити својим радом и у прошлој години. За прикупљени број јединица крви у летњој кампањи, награђени су сребрном плакетом. Са 3.600 јединица крви, у односу на број становника, добровољно давалаштво у Ваљеву је међу најбољима у Србији.

"Ми смо управо завршили једну од најуспешнијих година у области добровољног давалаштва крви у Ваљеву. Ми смо презадовољни јер смо учинили све да своје активности прилагодимо новом закону и транфузионој медицини који је ступио на снагу 1. јануара 2019. године. И ту смо успели да направимо спрегу између квалитета и квантитета", каже Мирослав Ђукић, секретар Црвеног крста у Ваљеву.

Просторије Црвеног крста у Ваљеву постале су центар за прикупљање крви. Од 72 акције у прошлој години, педесет једна је организована у Црвеном крсту.

"Прошле године сам дала три пута добровољно крв, пошто жене могу да дају на свака четири месеца. И сва три пута сам овде долазила да дам крв", истиче Сања Атанасковић из Ваљева.

"Од момента када је то кренуло овде, сваког уторка, овде људи дају крв. Ја сам прошле године дао два пута. Од ове године даваћу три пута, како планирам. Мало се чека, али ништа страшно", каже Драган Крунић из Ваљева.

Добровољни даваоци крви у Ваљеву и пет општина Колубарског округа, прикупили су око пет и по хиљада јединица крви у прошлој години. То је дупло више од потреба ваљевске болнице. Али се те количине крви распоређују тамо где су најпотребније на подручју читаве Србије. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво