Скупо празновање - како преживети јануар

Јануар је месец са највише славља и празника, али због повећане потрошње, и најскупљи месец у години. За већину грађана, покривање празничних трошкова представља прави изазов, па многи у шали кажу да је то и најдужи месец. Како би се колико-толико сачувао кућни буџет, стручњаци саветују планирање трошкова и умереност у куповини.

Иако је тек почео - напунио је корпе и готово испразнио новчанике. Већина је дала себи одушка, троши се више од зарађеног.

"Ја колико имам ,толико потрошим. Не бих се сложила са том идејом, да остајемо без новца. Па добро, сад потрошимо, после морамо да приштедимо.

Троши се ненормално, малопре сам прошла кроз пијац, то је катастрофа. Не штедимо, волимо празнике", кажу грађани Крушевца и Крагујевца.

А воле их и трговци. Акције, снижења, одложено плаћање, мамац су за потрошаче. Продаје се све, највише храна.

"Ишло је доста деликатеса, свежег меса, воћа, поврћа, пића. Све у свему, празнично", истиче Биљана Нововић продавачица из Крушевца.

"Па да, у јануару имамо повећање промета од неких 15 до 20 одсто и доста се купује за Божићне празнике", истиче трговац Никола Радомировић из Крагујевца.

Повећана потрошња карактеристична је за јануар, а у игри - позајмице, чекови, картице. Према статистици, потрошимо и до две просечне зараде.

"Много славља, много датума које обележавамо и где ми идемо у претеривање и у поклонима и у материјалним вредностима и превише хране на трпези. У свему претеривање" каже Цвијета Јовановић, социолог.

На умереност и финансијску реалност позивају и економости. Грађанима саветују да педантно планирају кућни буџет

"Да праве приоритете, нарочито у овим празничним данима, јер треба дочекати фебруар, да не троше новац унапред, односно, да не троше оно што нису зарадили", наглашава проф. др Петар Веселиновић, економиста.

А када се раските јелке и прође празнична еуфорија, редукује се и потрошња. Купују се углавном основне намирнице и чека плата у фебруару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се