Ко још пише честитке

Некада су празници били незамисливи без честитки. Сада, преко мобилних телефона и друштвених мрежа празничне жеље стижу брже. Оне, руком исписане, поштом шаље тек понеко, па у Нишу честитке могу да се купе само на једној тезги.

Прва честитка штампана је 1843. године, на двору краљице Викторије. Скоро два века новогодишња честитка значила је и више од пажње и лепих жеља.

"То се примају честитке од петнаестог децембра до петнаестог јануара и то је задовољство које не може да се опишеи тако празници дуже трају", сећају се Нишлије.

Сећају се старе Нишлије и дана када је пред Нову годину цео град био у честиткама. Последњих година, заједно са писмима и другим симболима такозваног папирног доба и она се повукла па у главној нишкој улици новогодишња честитка може да се купи само на једној тезги.

"Прошле године, ових година било је доста лоше. Сад се то враћа опет у моду тако да је сад све боље и боље", каже Горан Николић, продавац честитки.

Седамдесетих година прошлог века када је током празника уместо данашњих милион и по размењено око четрдесет милиона честитки са носталгијом се присећа и Љиљана Ђуровић, запослена у Историјском архиву у Нишу.

"Ја сам тад била гимназијалка па са другарицом бирамо, у зависности од тога коме се шаље тако се бира и мотив", каже Љиљана Ђуровић из Историјског архива Ниш.

Да се заустави време не може али је увек има начина да се, бар онај лепши део, сачува.

Управо то је урадила једна наша суграђанка која је сачувала преко две стотине честитки. Ако су се времена и начини писања променили, жеље су остале исте - здравље, слога, срећа, љубав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара