Пакетићи за децу рођену вантелесном оплодњом у Пироту

Град Пирот више од деценије издваја из буџета новац за вантелесну оплодњу. До сада је тако рођено толико беба да се попуне два школска одељења. Први пут, ове године, градска управа окупила је све пиротске бебе рођене вантелесном оплодњом и даривала их пред новогодишње празнике.

Олга је пре двадесет месеци, после десетогодишње упороности, донела неизмерну радост породици Гогић.

„Треба много стрпљења. Потребна је подршка породице, најближих пријатеља. Ми смо пробали три пута. Нешто што, можда, код нас није толико заступљено, јесте праћење природног циклуса и она је рођена из замрзнутог ембриона“, каже Ана Филиповић Гогић, Олгина мајка.

За последње четири године, у Пироту је рођено 40 беба поступком вантелесне оплодње.

Амелија Костадиновић дете је добила из другог покушаја вантелесне оплодње.

„Први је био 2015. године, други покушај 2016. године. Оба пута је Општина финансирала помоћ у износу од сто хиљада динара“, каже ова мајка.

„Препоручио бих свим младим брачним паровима да не чекају. У суштини, пробају две-три године у врх главе, онда треба да се одлуче на тај корак. Ништа није тешко, није ни срамота урадити то, јер нема лепшег него када се добије дете“, наводи Предраг Јанаћковић, отац.

Град Пирот вантелесну оплодњу финансира већ дванаест година.

„Од 2007. године до данас имамо негде око 250 парова које смо финансирали, а средства у буџету која смо издвојили за ту намену су била око 21 милион динара“, каже Надица Адамовић, шеф Дечје заштите.

„Ми смо повећавали старосну границу. Сада је 45 година старосна граница за мајку и три пута један пар може да добије од нас финансијску подршку“, наводи Владан Васић, градоначелник Пирота.

Град је малишанима даривао играчке за новогодишње празнике, а они широк осмех и наду да ће их у Пироту бити још више.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара