У Свилајнцу рециклираним лампионима окитили град

Да новогодишња градска расвета не мора да буде скупа, показује пример општине Свилајнац, где су спојили рециклажу и кићење града. Некадашња улична расвета послужила је домишљатим Свилајнчанима за јединствен новогодишњи накит.

Огромни лампиони са шарама старинских украса који су некада красили новогодишње јелке постављени су на ударним местима у граду и изазвали су велику пажњу Свилајнчана.

„Баш је лепо зато што људи могу да уживају у празницима и да гледају како нам је град лепо украшен“, истиче један пролазник, док ни другом задовољство не мањка: „Баш ми је драго што смо се потрудили ове године и да будемо бољи од осталих.“

„Лепо је, мада увече нисам излазила да видим комплетно како је ноћу, али супер је овако Свилајнац“, опрезна је ова Свилајчанка.

Многи нису знали да су украси од рециклаже.

На идеју да рециклира старе лампионе уличних светиљки који су својевремено замењени модерном лед расветом дошла је Марина Милутиновић, која ради као градски пејзажни архитекта.

„Уз мало маште, мало боје, помоћ бравара и пар врло спретних женских руку, ми смо од тих лампиона успели да направимо само повећане варијанте старих старинских новогодишњих украса. То су ти мотиви, шаре и сада када ви то видите на кружним токовима и трговима у Свилајнцу просто нико и не помишља шта је то било, то је рециклажа у првом лицу“, каже Марина Милутиновић, градски пејзажни архитекта.

Пре три године рециклирани су и прозори са зграде гимназије, која је приликом реконструкције добила нове прозоре. Од старих су направљени велики новогодишњи фењери који сада стоје на ударним локацијама у граду.

„Овако нешто нико није очекивао. Прште слике по свим друштвеним мрежама, о томе се стварно пуно и пише и прича и сви људи који нису из Свилајнца или су само гости из неког разлога стварно су одушевљени, кажу да ништа слично нису видели, због чега смо ми посебно поносне", каже Марина Милутиновић, градски пејзажни архитекта.

Уместо да заврше као пластика на депонији, стари лампиони добили су нову улогу. У мору сјајних светлећих украса какве видимо на сваком кораку, јединствен новогодишњи накит прија сваком оку, још да га само оките пахуље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара