Ручно рађени производи и визија опленачких ђака

Можда ће пут Европе кренути и неки од производа из једне од првих задруга у Србији – „Опленачке визије 2019“. Основали су је ученици и професори мешовите средње школе "Краљ Петар Први" у Тополи, која обједињује све смерове, од гимназије, преко металске струке до ветерине.

Школа поседује сопствену економију и већину сировина за припрему зимнице ученици су искористили са тих засада. Педесет задругара подељено је у три групе, производе храну, пиће и сувенире и све то продају на тржишту.

„Имамо интернет страницу коју смо направили и лепимо плакате по школи и на радију обавештавамо грађане Тополе, они долазе и купују наше производе“, објашњава Иван Борисављевић, ученик четврте године на ветеринарском смеру.

Рецепте су донели од бака и дека, док све остало раде сами. Од септембра, од када постоје, направили су стотинак тегли зимнице.

„Најпоноснији смо на наше љуто грожђе и џем од кивија, могу да вам одам рецепт... љуто грожђе се припрема од обичног грожђа и љутих паприка, то се опере у води и ставља се сок и све то одстоји неколико недеља“, наводи Марица Милојевић, ученица прве године Гимназије.

Са својим производима представили су се на Опленачкој берби и на Сајму етно-хране и пића у Београду, а сада су припремили Новогодишњи фестивал, који ће се ове недеље одржати у школи.

„Украсе смо правили искључиво од производа из природе, на пример од шишарки које смо фарбали, додавали цирконе и гипс, обично од материјала из природе или који може да се купи“, каже Лара Миловановић, ученица четврте године Гимназије.

У рад су укључени сви професори, без разлике. Заједно са децом унапређују задругу.

„Они сами праве производе, сами се организују, сами осмишљавају све манифестације, тако да смо ми уз њих, али само као једна врста подршке“, каже професорка математике Ивана Степановић.

Ученици задругари имају и свој жиро-рачун где чувају новац, од зарађеног за сада могу само да купе потребан материјал за производњу, а жеља им је да постану задруга која ће са рачуна моћи да помогне хуманитарно, да себи обезбеде и плате екскурзију, купе књиге за школску библиотеку или плате улазнице за позориште или биоскоп.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара