"Документ" у Врању

У Врању је завршен тродневни међународни фестивал документарног филма "Документ 2019". Фестивал, шеснаести пут, организују удружење Документ и Дописништво РТС-а у Врању, под покровитељством града.

Филмска прича о Милутину Вељковићу, који, у времену освајања Месеца, намерава да обори рекорд у подземном самовању, у пећини Самар, отвара фестивал. Филм Спелеонаут - Под каменим небом потписује Соња Ђекић. Из Северне Македоније стиже ‚‚Ти си Алеф‚‚ филм о путнику, путовању, истраживању, духовној обнови.

 

‚‚Оно што је Милутин пролазио звали су неком врстом експерименталне сензорне депривације, дакле када су ваша чула подхрањена неким сензацијама и онда у недостатку тога ви смишљате један други свет", каже Соња Ђекић, ауторка филма ‚‚Спелеонаут- Под каменим небом‚‚

‚‚Ти си Алеф" је некако као моја најважна биографска прича, јер пут по свету на сваки човек је пут по себе, пут по друго ја", каже Соња Ризоска Јовановска, ауторка филма ‚‚Ти си Алеф‚‚.

И премијере и филмови већ су приказани, успешно, на многим фестивалима у земљи и свету.  Приче разноврсне, у центру пажње ученици, истраживачи, витезови, рибари, или Дом синдиката.

‚‚Једна врста посвете једном духу времена који више не постоји, и тај дух се уселио био у једну институцију која је била симбол некадашње Југославије", наводи Игор Тохољ, аутор филма ‚‚Сведок једног времена".

‚‚Филм је заснован на средњовековној језичкој матрици, музичкој, уметничкој занатској", каже Радица Смиљковић, ауторка филма ‚‚Ратници, Духовници, Работници‚‚.

Први фестивал документарног филма одржан је 2006. године, шеснаести ‚‚Документ‚‚ представља 13 флмова из пет земаља.

Слађан Стојановић, оснивач фестивала каже да се традиционално на ‚‚Документу‚‚ приказује и један филм из продукције Дописништва РТС-а у Врању: "Ето на тај начин желимо да промовишемо аутентичност нашег краја".

‚‚Дуги низ година већ постоји овај фестивал, а публика у Врању са нестрпљењем очекује сваки наредни ‚‚Документ", каже Дејан Тричковић, председник Скупштине града Врања.

Зграда Позоришта обновљена је крајем октобра, после седмогодишње реконструкције, филмови одабрани за 16. ‚‚Документ‚‚ су прве филмске пројекције у обновљеној згради, која ће ускоро добити и савремену биоскопску опрему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара