Пустовање вуне, најстарији занат

Пустовање вуне је занат старији од ткања. Израду употребних предмета том техником уз подршку Европске уније, Уједињених нација и локалне самоуправе, на радионицама од заборава чува шабачка Градска организација инвалида рада.

Неупредена вуна, сапун и топла вода довољни су за израду предмета пустовањем - најстаријим занатом којим су се некада због тежине посла, бавили углавном мушкарци.

 

"Желела сам да научим и то јер волим ручне радове и да се дружим са женама. Правим сада лоптицу од вуне", каже Јасмина Бранковић из Шапца.

"Служи и у тарапеутске сврхе, а нешто се и научи. Занимљиви су предмети. Ово је почетнички курс, мени је ово тек други дан", наводи Надежда Крстић из Шапца.

Лоптицу од вуне полазнице праве на почетку радионице. За њену израду је потребно око осам часова.

"Производ број један, лопта, дечја звечка. То је производ који је најтраженији као сувенир. Који поред тога што се употребљава у декоративне сврхе, може да се користи и у терапијске сврхе'', објашњава предавач Златица Јанкуловски.

Дивна Глигорић из Шапца каже да воли ту врсту посла: "Уједно и да ми побољша материјално стање, оствари буџет. Посао је заиста захтеван, али је и изузетно леп''.

Вунене предемете Шапчанке украшавају аутентичним шарама и мотивима, узетим из музеја.

"Различити су предемети и идеја има пуно. Ја сам пресрећна, баш из тог разлога што од свих учесница, и ових нових - већ су дошле јуче са новим идејама, ми не одступамо од основне обуке", каже Мирослава Савковић, из Градске организације инвалида рада.

Након завршетка радионица које углавном похађају пензионерке и особе са инвалидитетом, у плану је оснивање компаније која ће им помоћи у пласирању производа направљених на скоро заборављен начин.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара