Пуна школа ђака у Кривој Феји

Крива Феја једно је од већих планинских села у Пчињском округу. У околним махалама и у селу живи око 600 људи. Становништво је углавном старије, али има младих. Нова зграда Основне школе "Краљ Петар Први Ослободилац", саграђена пре четири године, пуна је деце.

Очекујући снег који се овде задржи и до средине пролећа, житељи Криве Феје прве зимске дане проводе у центру села. Када је пијачни дан, тада је у селу највише људи. Мештани из удаљених махала долазе по намирнице.

„Мука, далеко смо два километра. Место Чакина бара. Има четири породице у махали, то је све“, каже Слободан Јовановић, мештанин махале Чакина бара.

„Ја сам изнела разну робу, војничку, чарапе, једно, друго. Конопци, оглави за краве“, наводи продавачица Гордана Митић.

„Да није те пијаце, не бисмо се видели. Што је некада било света за један дан, сад је толико за месец дана. Све мање и мање, остали су стари који неће или немају куд“, каже Никола Илић из Криве Феје.

Они који овде живе баве се сточарством, пољопривредом, сакупљају шумске плодове, лековито биље или раде у оближњем руднику Грот. Има и младих, деце која овде иду у школу. У новој згради Основну школу „Краљ Петар Први Ослободилац“ похађа двадесет шесторо ученика.

„Путујемо од куће до школе неколико километара, али идемо колима“, кажу Кристина и Николина Цветковић, ученице Основне школе "Краљ Петар Први Ослободилац", а Јована Спасић из исте школе додаје: „Највише ми се свиђа сала за физичко, некад имамо са другом учионицом, некада и сами.“

„Пет година смо били смештени привремено у згради која је преко пута, и за разлику од те, сада су много бољи услови за рад. Имамо и два кабинета, за информатику и наставу биологије“, каже Милош Костић, наставник у Основној школи „Краљ Петар Први Ослободилац“.

Пут до Криве Феје, која је у подножју Бесне Кобиле, на око 1.200 метара надморске висине недавно је реконструисан, предност села је и очувана природа, чисти планински извори, ваздух и здрава храна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво