Минијатурни аутомобили налик правима

У Јагодини је одржан Први сајам минијатурних аутомобила. Окупио је петнаестак излагача и колекционара из целе Србије којима је заједничка љубав према аутомобилима, 18 или чак 160 пута мањим од оригинала.

Девојчице су се играле луткама, а дечаци, зна се, аутићима. Било их је на свакој трафици, а на оним бољим, целим од метала, отварала су се врата или гепек. Понекад је новац уместо за ужину трошен за омиљеног четвороточкаша који недостаје у колекцији. Било некад. Додуше и у зрелим годинама многи су задржали дечака у себи, а дечја игра прерасла је у хоби. Како другачије разумети што је, уместо деце, на Првом сајму минијатурних аутомобила у Јагодини било највише одраслих мушкараца.

„Сви смо ми, у ствари, велика деца. Сајам аутомобилчића постоји у Београду и Новом Саду, али и суседним републикама Бугарској и Хрватског. А пошто Јагодина има све – од зоо-врта до аква-парка и музеја воштаних фигура, решио сам да отворим нешто што нема, а то је Сајам минијатурних аутомобила“, каже Андрија Арсић, организатор Сајма.

У Србији има на десетине колекционара минијатурних аутомобила. Повремено се окупљају, размењују аута, а неколицина их и сама прави. На сајму у Јагодини изложено је око 2.000 модела и макета.

„Ја сам свој приказ војне акције употпунио различитим, аутентичним фигурицама и макетама војних возила“, истиче један од излагача, Иван Турк, макетар из Качарева.

Неки од модела тако су добро урађени да у детаље потпуно личе на оригиналне аутомобиле. И цене таквих минијатура знају да достигну невероватне висине. А кад су хоби и љубав у питању, не пита се колико кошта. Додуше, данашње дечаке занимају неке друге играчке, попут мобилних телефона или јунака из анимираних филмова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара