Подстицајна средства за незапослене жене

Општина Бојник и Министарство задужено за иновације и технолошки развој са три милиона динара финансирају пројекат под називом "Знамо и умемо – незапослене жене и предузетнице". Бесповратна, подстицајна средства добило је десет жена.

На свакој од тегли које Загорка већ од пролећа почиње да пуни слатким и кисело-сланим специјалитетима биће етикета са ознаком органске хране. Уз радионицу ускоро ће бити дограђен магацин. Захваљујући пројекту, стижу и нови шпорети, фрижидери, клима. Помоћ, каже, и те како значи, тржиште има као и план да годишње произведе 500 килограма зимнице.

„Чак 15 година сам без посла. Код куће сам, тако да сам ово већ помало радила, али није то била нека велика количина јер нисам имала своја средства. Ако све буде ишло добро, како треба, ја ћу запослити неког радника“, каже Загорка Стојиљковић из села Црквице.

На најбољи начин тридесетдвогодишња Ивана спојила је ужитак у припреми посластица и знање из предузетништва стечено на Високој пословној школи. Отварањем посластичарнице, једине у Бојнику, каже, направила је прави потез.

„Задовољна сам својим радом до сада. Помоћ Општине много значи. Од тих средстава, која ћу добити и која нису уопште мала, купићу нову витрину“, истиче Ивана Миљковић из Бојника.

У општини Бојник има око 600 предузетника, трећина су жене. Три милиона динара бесповратних средстава добило је десет жена, да започну посао и унапреде производњу коју већ имају.

„Више се оријентишу на услужне, али има и производних делатности, тако да је баш широк спектар. Надамо се да ћемо наредне године опет моћи да конкуришемо“, каже пројектни менаџер Душан Здравковић.

Уз средства за подстицај женског предузетништва, Општина је уложила још 12 милиона динара у нова радна места.

„Осамнаест предузетника у Бојнику је ангажовало укупно двадесет четворо њих. Добили су по 250.000 динара, а осталих шест милиона смо искористили опет за нека упошљавања. То су сезонског типа“, истиче Небојша Ненадовић, председник Општине Бојник.

Уз овакве пројекте, број незапослених се у бојничкој општини полако смањује. Тренутно их је на тржиту рада 1.990. Прави привредни замајац се тек очекује изградњом агро-бизнис зоне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара