Специјалитети и ручни радови на панчевачком Новогодишњем базару

У Панчеву је почео Новогодишњи базар на којем 180 излагача нуди ручно рађене производе и кулинарске специјалитете. Све то ће, у наредна три дана, песмом и игром украсити и културно-уметничка друштва.

Већ девет година уочи божићних и новогодишњих празника Панчевци на једном месту могу да купе од својих креативних суграђана све што им је потребно од украса, уметничких предмета или ручно рађеног накита. На тај начин лакше могу одабрати дуго тражени поклон или декорацију за собу:

 

„Све је лепо, за малу децу велика радост.“

„Тражим свечане столњаке, магнете и поклончиће за унуке“, кажу неки од анкетираних.

„Продајем украсне кутије за накит, венчиће за врата, вазе и корпице за цвеће и све је то мој ручни рад“, каже Мира Станковић, из насеља Скробара, Панчево.

На овој манифестацији бројна Удружења жена различитих националних заједница нуде вилики избор разних колача и медењака без којих се не може замислити празнична трпеза.

„Празнична трпеза код нас не може се замислити без шам ролни, јер то је код нас божићни колач, такође правимо лудајнице и обланде по старим рецептима“, каже Ержебет Варга из КУД „Тамаши Арон“.

Данијела Козловачки из Сефкерина код Опова каже да је најтеже направити домаће тегљене коре као што су то радиле наше баке за савијаче и лудајницу, јер то захтева највише времена.

Новогодишњи базар трајаће до недеље у 19 часова и до тада биће организоване и различите креативно-едукативне радионице за одрасле и децу, а наступиће и културно-уметничка друштва из јужног Баната.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво