Новогодишња идила панчевачких излога

Празничну атмосферу у Панчеву употпуњавају осликани излози многобројних кафића и радњи. Најчешће су то новогодишњи мотиви, а Небојша Шпица, студент Факултета примењених уметности, један је од уметника који стварају ту чаролију.

На улицама Панчева завладала је празнична атмосфера, а Нову годину најављују нам и осликани излози са којих нам се смеше Деда Мраз, ирваси, Снешко Белић. Идилични снежни предели, са слатким кућицама и јелкама буде добро расположење, а један од оних који умеју да створе ту чаролију је 20-годишњи студент уметности Небојша Шпица. У последње три године бави се тим сезонским сликањем на стаклу.

„Ја ово радим због неког џепарца, да на прави начин утрошим време, да буде неке користи од моје уметности сада, док сам на студијама“, каже Небојша.

Све је почело када је урадио излог фризерског салона који посећује, а онда су га препоруке водиле даље.

„Углавном је он сам осмишљавао излог. Неке мотиве сам ја додала и он је то много лепше урадио него што сам ја замислила“, каже фризерка Јулијана Младеновић.

„Сада је популарно то новогодишње украшавање, чаролија на прозорима, заиста ми се допада“, коментарише Панчевка Десанка Миленковић.

Одушевљена је и фризерка Мануела Вицановић: „Видите и сами, излог је фантастичан, права бајка, подсећа на новогодишње празнике и ту еуфорију.“

Небојша студира рестаурацију и конзервацију, слика иконе, портрете, а ово му је нека врста праксе и вежбе.

„Мислим да то није неко ремек-дело, уметничко дело, али поштујем и мени је лепо. Лепо је украсити излоге, амбијент, људи воле то“, каже он.

Акрилне боје или темпере, неколико сати рада, вешта рука и настаје новогодишња бајка на стаклу, у којој могу да уживају сви пролазници.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво