Александра Цветановић, најбоља млада научница у Србији

Тридесетшестогодишња Лесковчанка Александра Цветановић je научни сарадник на Технолошком факултету у Новом Саду. За изузетне резултате и допринос у фармацеутском инжењерству, Министарство науке Владе Аустрије и Институт за централну Европу и Дунавски регион прогласили су је најбољом младом научницом у Србији.

Наука јој је и изазов и задовољство. Пре три године Александра Цветановић докторирала је на Технолошком факултету у Новом Саду. Знањем, радом и резултатима у области фармацеутског инжењерства, већ осваја свет и признања.

„Онда је то свакако велики ветар у леђа, велики подстрек и знак да заправо труд и рад неко препознаје“, каже Александра.

Уз помоћ савремених, зелених технологија, добија једињења која имају велику биолошку моћ и широку примену у фармацеутској, козметичкој и прехрамбеној индустрији.

Александра је на листи 100 најеминентнијих научника у свету по оцени кинеске Академије шумарства. Усавршавала се у Пољској и Русији, на Универзитету „Ломоносов“. Почетком јануара поново одлази у Москву. Позив јој је стигао из руске Академије наука.

Александра открива свој ангажман: „Рад на дизајну функционалне хране за руске космонауте. Један велики и јако леп пројекат.“

Очекују је и пленарна предавања у Турској, Либану, Јордану, Јапану, Канади. Широм су јој отворена врата многих универзитета и научних центара у свету. Отићи или остати у Србији? За њу нема дилеме! 

„Трудим се да направим тај спој да моја матица заправо буде Србија, а да, идући по свету, сакупљам знање, нове технологије и да то знање донесем овамо и да допринесем колико год могу“, каже Александра Цветановић.

Овде јој је, каже, најлепше. Поноси се својом земљом, факултетом, родним градом у који се увек радо враћа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво