Хладна школа распустила ђаке

У пожешкој Основној школи „Емилија Остојић“ због проблема са грејањем били су скраћени часови, а поједини родитељи нису дозвољавали да деца похађају наставу док се проблем не реши. Јутрос је укључен котао на чврста горива стар три деценије, а када ће гасни бити у функцији не знају ни у управи школе, ни у општини.

Група незадовољних родитеља покушала је да протестом скрене пажњу на проблем са грејањем у Основној школи „Емилија Остојић“. Поједини су одлучили да је за децу здравије да остану код куће него да бораве у хладној школи.

„Дванестог-тринаестог октобра је тек расписан тендер за грејање у школи, што стварно није нормално. До сада се грејање кварило, ово је већ трећи пут. Пре седам дана су поправљали, сад је опет покварено, деца се смрзавају“, каже Мирјана Никитовић.

„Просто до нас родитеља је да ли ћемо да пошаљемо децу или не. Уколико их не пошаљемо, а настава се одржава, опет деца губе. Мислим просто јесте нека незавидна ситуација и за нас родитеље и за децу“, став је мајке Иване Васиљевић.

Школска управа оспособила је котао стар три деценије. Директорка тврди да је предузела све што је у законским оквирима у њеној надлежности да се проблем стар неколико година трајно реши гасним котлом. Каже и да је јавна набавка гасног система била у надлежности Општине, која је и обезбедила средства.

„Међутим да би се убрзала та процедура, у време кад је покренута та јавна набавка, начелник општине, да кажем пословно је био одсутан, па сад да би се то убрзало, онда је то ишло преко нашег портала. Али сву папирологију и сву документацију су припремали, значи припремала је општина, само што је то после објављено преко нашег портала, да би се убрзала та процедура“, каже директорка Мирјана Василијевић.

Општинска управа тврди да су они урдили све што је у њиховој надлежности. Хапшење претходних челника није узрок закашњења, јер тврде да је захтев школе стигао средином септембра, а ново руководство такве захтеве разматра по хитној процедури.

„И ми смо са наше стране определили средства, реализација пројекта увек треба да буде на самој институцији, у овом случају у школи. Школа је преузела на себе склапање уговора и извођење радова. И ми смо сада у ситуацији да због неких мањкавости и пропуста у тој процедури – котао, иако је направљен, не може бити пуштен у рад још неки извесни број дана“, наглашава Иван Новаковић, помоћник председника Општине Пожега

До тада систем грејања на угаљ није еколошки здрав, али ће радијатори бити топли и настава ће се одржавати без скраћивања часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво