Информације о споменицима културе у Јужном Банату на мобилном телефону

Завод за заштиту споменика културе из Панчева промовисао је пројекат дигитализације непокретног културног наслеђа. Реновирали су сајт и употпунили базу података, а на осам споменика у Јужном Банату поставили су QR кодове, како би информације о њима биле доступније.

Гимназија у Панчеву саграђена је 1888. године, а 109 година касније проглашена је спомеником културе. Зграда има архитектонску вредност, али и културно-историјски значај.

Ове податке можете сазнати ако на мобилном телефону скенирате кју-ар код, који је постављен на фасади и који је повезан са сајтом Завода за заштиту споменика. Тако у пракси функционише пројекат дигитализације непокретног културног наслеђа. Осим овог објекта, кју-ар кодове добило је још седам споменика у Јужном Банату.

"Бирали смо да то буду споменици од изузетног значаја, што је највиша категоризација утврђена на нивоу државе, и да буду покривене све општине Јужног Баната", каже Гроздана Миленков, координаторка пројекта.

Изабрани објекти детаљно су описани и на реновираном сајту Завода. Ту су археолошко налазиште у Старчеву, Дом Михајла Пупина у Идвору, два објекта у Вршцу, румунска црква у Уздину, старо језгро Беле Цркве и Магистрат, данашњи Народни музеј у Панчеву.

База података има могућност допуњавања, како би јавност била правовремено информисана о радовима и новим културним добрима.

"Има 48 евидентираних добара, који завређују да буду културно добро, али је у току поступак утврђивања. Треба урадити предлог одлуке, техничку документацију и све што је потребно", каже Јасмина Вујовић, директорка Завода за заштиту споменика у Панчеву.

Пројекат дигитализације непокретног културног наслеђа финансирало је Министарство културе, а следеће године кју-ар кодови требало би да буду постављени и на десетак других објеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво