Прокупачки гимназијалци у француском граду Епону

Ученици прокупачке Гимназије боравили су француском граду Епону, у узвратној посети вршњацима. Сарадња између побратимљених градова реализује се у склопу пројекта Еразмо, који финансирају ЕУ и Удружење српско-француског пријатељства.

После кречења кабинета у прокупачкој гимназији, француски и српски средњошколци поново су на заједничком задатку. Овог пута сређују учионицу у школи у Епону. Од десет гимназијалаца из Прокупља нико до сада није видео Француску, а само је један путовао у иностранство.

"Видели смо Ајфелов торањ, Тријумфалну капију, прошетали чувеним Шанзелизеом. Баш сам одушевљена", каже Анастасија Радуловић, ученица Гимназије у Прокупљу, а њен друг Матеја Станковић додаје: "Сама конверзација са њима ми много значи и свима нама, да причамо, побољшамо свој језик, заправо страни језик."

"Битно је упознавање између ученика, културна сарадња и усавршавање страног језика," сматра Татјана Грујић, професорка француског језика.

Пре месец и по дана француски средњошколци су посетили Прокупље, у оквиру пројекта Еразмо, који је подржала ЕУ и удружење српско-француског пријатељства.

"Наши вршњаци у Прокупљу су нас изузетно лепо дочекали. Надамо се да смо и ми њима добри домаћини. Успоставили смо дивно пријатељство, које ће, надам се трајати", каже Усман Сако, ученик из Епона.

"Ово је наставак сарадње у оквиру које смо упознали српску културу и традицију. Срећан сам што сада ми можемо наше пријатеље овде да угостимо," каже Туфик Абдалах из Епона, Француска.

Прокупље и Епон су потписали повељу о братимљењу, и до сада је неколико група деце из Прокупља боравило у Француској.

"То је заправо био мој циљ, да омладина из Србије, а поготово из Прокупља, мог родног краја, упозна свет, нарочито Француску, пошто сам ја из Француске и рачунам се као Француз", наводи Ивица Јовић, заменик градоначелника Епона.

"Када видим младе како се лепо друже, срце ми је пуно. Желео бих да убудуће размена буде на свим нивоима и међу свим генерацијама, јер би, само тако остварили циљ нашег братимљења", наводи Ги Милер, градоначелник Епона.

У наредном периоду планирана је размена спортских клубова, као и сарадња у области културе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво