У Лесковцу ужурбане припреме за славу

Светог Николу као крсну славу, како се процењује, слави више од половине домаћинстава у Србији. На читавом југу земље свећа се пали вечерас и, уз колач, жито и посну славску трпезу, са породицом и пријатељима дочекује се Никољдан.

Једни славе, други одлазе на славу. Свети Никола је празник свих Срба. Уз славску свећу, колач и жито на трпези је обавезна посна храна.

"Пошто све већи број људи не само пости Светог Николу, него пости Божићни пост и све остале постове тако да је посне хране данас у изобиљу тако да није ни изговор да се Свети Никола мрси", наводи јереј Мирослав Јовановић, парох лесковачки.

Станиша Стаменковић из Лесковца каже да му гости долазе већ вечерас: "По лесковачком старом обичају, дочекује се слава, нормално."

За власнике рибарница ноћас није било сна. Само у једној испржено је на стотине килограма ослића, пастрмке, скуше, сома. Кажу покушали су да уваже жеље свих муштерија.

"Огромна количина, па још пре два дана људи су на време кренули да узимају, да се снабдевају, тако да смо већ два дана у пуном замаху. Пржи се и дању и ноћу? Нон-стоп нема одмора док не прође Свети Никола", каже Предраг Антоновић, власник рибарнице.

Уз неколико врста риба, пите, сарме, паприке и обавезно пасуљ послужиће домаћини гостима вечерас и сутра прослављајући заштитника куће и мноштво салата. Зелена пијаца пребогата као да није децембар.

"Највише траже купус, спанаћ, празилук, печурке и тако", каже Иван Јовановић, повртар из Братмиловца.

У бројним посластичарским радионицама данима се мељу ораси, пеку лешници, шпинује шећер. Све је више посла и наруџбина, каже Петра Стојковић док ужурбано последње кутије пуни колачима. Двадесетак врста је у понуди, сви посни.

"Ове године рекордно бар код мене, доста се наручује, ја сам имала неких 150 килограма други можда и више", каже Петра Стојковић, власница радње за оправљење торти и колача.

Док се столови постављају, припремају се и поклони, најчешће цвеће, кафа, пиће и чоколаде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво