Mузеј приступачан особама с инвалидитетом

Процењује се да у Србији живи око 800.000 особа са инвалидитетом, али многи од њих нису у довољној мери укључени у јавни и културни живот заједнице јер немају приступ свим установама и институцијама. Крагујевац је један од градова који је учинио велике помаке у тој области, а Музеј „21. октобар“ прва је институција културе која је свеобухватно и потпуно доступна свим грађанима.

Иако је Спомен-музеј "21. октобар" отворен пре више од четрдесет година, Крагујевчанин Оливер Спасић, захваљујући специјалном транспортеру, први пут може да погледа комплетну поставку на два нивоа. Воли спорт и уметност, одлази у установе које су му доступне.

"Видео сам само овај део поставке, али доле, на пример, нисам силазио. А и доле, наравно, има шта да се види. Значиће ми много за остали део музеја", каже Оливер Спасић из Крагујевца.

"Много значи, сваком инвалиду је сан да прошета, да изађе из куће", истиче Ранко Спасић.

Музеј "21. октобар" прва је институција у Крагујевцу у потпуности прилагођена осабама са различитим видовима инвалидитета. Кроз три пројекта Министарства културе уложено је више од милион динара у приступачност музејских садржаја. Тактилне табле потављене су за слепе и слабовиде.

"Користећи Брајево писмо, наравно, препричан је садржај који се налази на паноима. Друга прича је везана за људе који су глуви и наглуви. За њих су постављене четири индукционе петље које то просто омогућавају: да када кустос говори у микрофон на тим местима, они преко слушних апарата чују", наглашава Марко Терзић, из Музеја "21. октобар".

Заједничким радом удружења, локалне самоправе и државе, у Крагујевцу је доста урађено да особе са инвалидитетом, осим на папиру, и у пракси постану пуноправни чланови друштва.

"Ту си и дневни боравци, ту је и асистент у породици, за особе са аутизмом, ту је подршка свеопштој приступачности, готово да нема тротоара, раскрснице без тактилне стазе, без звучних семафора", наводи Гордана Дамјановић, члан ГВ за здравствену и социјалну заштиту.

Музеј "21. октобар" први је уклонио све баријере, град је знатно доступнији особама са инвалидитетом. Отуда и две године заредом, признање за свеопшту приступачност.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво