Рестаурација старе зграде ваљевске железничке станице

Једна од грађевина које су красиле Ваљево у првој половини 20. века је Железничка станица, која је изгубила првобитну намену када је укинута пруга уског колосека. Проглашена је спомеником културе, а ове године држава је издвојила новац за конзерваторске радове.

Заменом крова и спољне столарије биће заустављено дугогодишње пропадање зграде старе железничке станице у Ваљеву. Подигнута 1908. година по типском пројекту, била је највећа на прузи уског колосека Београд - Ваљево. Споменик културе је од 2005. године.

„Ваљевска железничка станица била је много лепа и ту сам као дете са родитељима, путовали смо. Урађен је горе тунел, али није пролазан био. Ту је била задња железничка станица Ваљево. Одавде сам отишао у војску. Станица, ‘ћира’ ...", присећају се грађани.

Завод за заштиту споменика културе у Ваљеву за прве конзерваторске радове добио је око седам милиона динара. Зграда некадашње железничке станице у приватном власништву била је од периода приватизације почетком двехиљадитих до пре три године, када је заменом за порески дуг поново постала власништво Града.

„За наставак радова ћемо конкурисати за остатак фасаде, за малтер, малтерну пластику, а симултано са тиме ћемо видети у неким преговорима, договорима пратити шта одлучује Град. Које има намере у вези са објектом, да ли ће га продавати, да ли ће га доделити некоме на коришћење, да л' нека јавна функција, то ћемо све још видети накнадно" каже Ксенија Стевановић, директорка Завода за заштиту споменика културе Ваљево.

Укидањем пруге уског колосека објекат је изгубио намену. Чему ће служити након рестаурације, о томе ће одлучити градски Парламент. Једна од идеја је, да корисник буде Завод за заштиту споменика културе, који је смештен у неусловном простору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво