Субвенције за нове тракторе

Јавни позив за субвенционисање пољопривредне механизације биће расписан до краја године, а подношење захтева почеће 3. јануара 2020, најављују у Управи за аграрна плаћања. Са највише 800.000 динара, субвенционисаће се трактори склопљени у Србији.

Ђорђе Паунов, млади пољопривредник из села Меленци код Зрењанина, обрађује 20 хектара земље трактором старим 18 година. За квалитетнију обраду неопходан му је нови, а нада се да ће успети да га купи уз помоћ државних субвенција.

„То је трактор до 82 коњске снаге, који би могао да ради све од основне обраде, орање, сетвоспремирање, буквално све послове на тешким земљиштима“, каже Ђорђе Паунов, пољопривредник из Меленаца.

У Српском удружењу младих пољопривредника очекују већи повраћај средстава, како од државе, тако и од ИПАРД фонда, који тренутно враћа 65 одсто улагања за млађе од 40 година.

„Волели бисмо да за младе буде поврат још већи, за 20 посто већи у односу на овај који сад постоји", сматра Милан Борић из Српског удружења младих пољопривредника.

У Србију је ове године увезено и продато 2.200 трактора и око 90 житних комбајна. Овакви резултати увоза су слични у протеклих пет година.

„Укупна потрошња на нивоу Србије за нове пољопривредне машине увезене, пошто још увек нажалост доминантно зависимо од увоза, јесте негде између 120 и 140 милиона евра“, каже Ђорђе Мишковић из Удружења увозника пољомеханизације.

Од 400.000 пољопривредних машина у газдинствима у Србији, у последњих десет година обновљено је свега пет одсто. Колико је интересовање за ову тему показује и скуп који је организовало Српско удружење младих пољопривредника у Новом Саду, на коме су представљени програми за куповину нове механизације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво