Сва дела Николе Коке Јанковића на једном месту

Галерија, легат академика Николе Коке Јанковића, истакнутог вајара и дугогодишњег професора на београдском Факултету ликовних уметности, која је почела да се гради пре осам година, отворена је данас у Крагујевцу.

Никола Кока Јанковић је пре осам година, одлучио да своја дела поклони родном Крагујевцу, под условом да град и Универзитет сазидају зграду легата.

У простору од 400 квадратних метара,  у присуству чланова Српске академије наука и уметности, Министарства културе и породице Коке Јанковића, отворен је Дом културе са 1.744 његова дела.

Радови академика Николе Јанковића подељени су у збирке скулптура и цртежа.

"Сећам се разговора са професором Јанковићем у атељеу око легата", рекао нам је Здравко Јоксимовић, професор на Факултету ликовних уметности у Београду, "размишљао је да ли да остави део у Београду или све Крагујевцу, с обзиром на то да је Крагујевчанин. То је увек истицао и било је сасвим логично да је све завештао Крагујевцу."

Здање карактерише камена фасада и стаклени кубус у склопу галерије, предвиђено је и 150 квадрата за истурени Научни центар САНУ којим ће управљати крагујевачки Ректорат.

Стална поставка има тематски приступ, како би посетиоци са више нивоа могли да сагледају Кокин опус. Простор у легату подсећа истовремено на вајарски атеље и уметнички храм, уз садашњу поставку од 75 скулптура, мањег и већег формата.

"Велико је задовољство што је све оставио Крагујевцу", нагласио је проф. др Ненад Филиповић, ректор Крагујевачког универзитета. "Веома смо поносни на то што ће легат радити као једна галерија за све уметничке изведбе као и за музичке програме."

Министар културе Владан Вукосављевић рекао је да је ово велики и важан дан за српску културу:

"Отварање овако нечег дивног у Крагујевцу јесте и представља понос културне мапе Србије. Ово ће бити и место ходочашћа младих људи, старијих и млађих, који ће неговати велико уметничко наслеђе највећег српског вајара 20 века Николе Коке Јанковића."

У каријери, која је трајала седам деценија, највише је радио у бронзи и теракоти, али су део поставке и радови у патинираном гипсу.

Академик Никола Кока Јанковић преминуо је 25. априла 2017. године, у 91. години. Није доживео отварање легата којим је желео је да сачува своја дела, да их заштити и изложи како би била доступна публици и пошто напусти овај свет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво