Виртуоз на хармоници без инструмента

Михајло Живојиновић из Лугавчине код Смедерева један је од најбољих младих хармоникаша Србије. Хармонику свира од седме године и од тада ниже успехе на домаћим и међународним такмичењима. Своју хармонику нема, свира на позајмљеној, коју мора да врати у фебруару наредне године. Средстава да купи нову – нема.

Михајло је успешан студент мастер студија на Музичкој академији у Источном Сарајеву, у класи професорке Данијеле Ракић.

Основне студије је завршио са просечном оценом 10. Раскошним талентом осваја награде, последњу, почетком новембра, на Светском трофеју хармонике у Португалу, где је заузео друго место.

Већи део дана проводи вежбајући на хармоници, али на позајмљеној, коју за неколико месеци мора да врати. Средстава да купи бар половну нема, јер кошта приближно 7.000 евра.

„Тренутно ми је хармонику позајмио асистент са музичке академије Марко Стојановић, који је мој суграђанин, Смедеревац. На његову иницијативу сам позајмио његов инструмент. Мени је остало да прикупим средства и да набавим инструмент који ће задовољити основне критеријуме академске хармонике“, каже хармоникаш Михајло Живојиновић.

Михајло је похађао музичку школу „Коста Манојловић“ у Смедереву, из које носи лепе успомене. У школи кажу да је за таленте попут Михајла важно да имају квалитетан инструмент како би напредовали.

„На хармоници је специфична ствар што сваки ученик, што бољи инструмент има, остварује боље резултате. Наравно, и квалитетан рад и таленат мора да има. Иако на позајмљеном инструменту, Михајло остварује феноменалне разултате“, наводи Гвозден Ераковић, директор музичке школе.

Михајло је до сада учествовао на више од 30 такмичења и фестивала, али је тек у последњих годину дана, откад свира на бољем инструменту, освојио значајније награде. Тешко му пада чињеница да би ускоро могао да остане без инструмента.

„Искрено, јако ми тешко пада јер сам сада у периоду живота када се праве неки животни планови, и јако је тешко размишљати о будућности ако не могу да се бавим тиме чиме бих највише волео“, каже Михајло.

О Михајлу, његовом брату и сестри брине само отац, који није у могућности да му приушти нову хармонику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво