Лечење тромбофилије по највишим стандардима

Клиника за кардиохирургију и трансплантацију у Нишу добила је нову савремену генетску лабораторију, донацију Европске команде војске Сједињених Држава. За пет година, ту је оперисано 4.500 пацијената, а укупна стопа смртности је мања од 2 одсто.

Нова генетска лабораторија на нишкој Кардиохирургији опремљена је апаратом најновије генерације који се користи за сва генетска испитивања и који ће помоћи да се дијагностикују сви генетски поремећаји.

"Сва испитивања која су везана за тромбофилије, а моћи ћемо да радимо и комплетну типизацију ткива како нормалног, за трансплантације, тако и болесног, као што су патолошки неопластични поремећаји", истиче проф. др Драган Милић, директор Клинике за кардиохирургију Клиничког центра Ниш.

Апарат вредан сто хиљада евра, на коме ће годишње моћи да се испита више хиљада пацијената, донација је Европске команде војске Сједињених Америчких Држава.

"Ви обављате невероватан посао пружајући целој јужној Србији медицинске услуге од виталног значаја. Људи овде живе дуже и здравије због вас", каже Ентони Годфри, амбасадор САД у Србији.

Америчка влада прошле године донирала је опрему вредну више од 400.000 евра, а најављују и помоћ за реконструкцију Специјалне психијатријске болнице у Горњој Топоници и куповину апарата за пренаталну дијагностику.

"Имамо велику подршку наших пријатеља у донацијама које помажу да Клинички центар и наше клинике осавременимо и да буду још боље", наглашава Милан Петровић,  УО Клиничког центра Ниш.

Нова лабораторија носи име по Американцу Дагласу Долду који је током Првог светског рата, као студент медицине у мисији Црвеног крста у Србији, помагао у лечењу војске и народа и спречио страдање цивила у Нишу запретивши бугарској восјци интервенцијом Америке уколико се почине злодела.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара