Нове топлане у Мионици и Осечини

Мионица и Осечина добиће топлане на биомасу на које ће бити прикључене јавне установе. Топлане се граде при основним школама, уз помоћ државе и према пројекту који спроводи Канцеларија за управљање јавним улагањима. До краја ове и следеће године, топлане на биомасу градиће се у још 10 градова и општина.

На месту старих котларница у основним сколама у Осечини и Мионици, биће урађене савремене топлане на биомасу. У Мионици након грађевинских радова, приводи се крају опремање нове топлане. До краја месеца све ће бити спремно за почетак грејања.

"До сада је општина Мионица трошила неких 23 милиона за енергенте. Енергент је био различит од мазута, преко угља, дрва, пелета, струје, електричне енергије. Дакле сада ћемо користити један енергент и он ће бити дупло јефтинији за све грађане Мионице", каже Бобан Јанковић, председник општине Мионица.

У Осечини, већ две године раде на пројекту нове топлане на биомасу. У котларници школе, старој више деценија, у сезони потроше око 200 тона угља и 150 кубика дрва.

Међу јавним установама које ће грејати нова топлана је и предшколска установа у овом месту. За грејање вртића користе ремонтовани котао на дрва.

"Када се буде урадио овај топловод, да ће бити топлије и да ћемо самим тим трошити мање енергената јер ми потрошимо између 60 и 70 кубика дрва и око 12 тона угља. Тако да ако све буде на једном месту мислим да ће нам лакше просто бити", наводи Душица Грујичић, директорка предшколске установе "Невен" у Осечини.

"Инвестиција у постројење није мала, али само грејање је апсолутно најјефтиније, највећа је искоришћеност тако да ми заиста, и уз оно што смо рекли смањење снаге котлова, заиста очекујемо велике уштеде", каже Драган Алексић, председник општине Осечина.

Радови на топлификацији у Осечини требало би да почну у марту наредне године. Држава је за нове топлане на биомасу у Осечини и Мионици, преко Канцеларије за управљање јавним улагањима, издвојила скоро 300 милиона динара.

У Мионици већ планирају да уз јавне и поједине стамбене објекте прикључе на нову топлану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара