Јубилеј 98. ваздухопловне бригаде

Деведесет осма ваздухопловна бригада, стационирана на аеродрому "Морава" код Краљева, бележи седам деценија постојања. Вредан јубилеј прослављен је у очекивању првих комерцијалних летова са овог аеродрома ка Бечу.

Бригаду са најдужом традицијом у нашем ратном ваздухопловству очекују нови изазови и задаци. У арсеналу бригаде већ је Ербасов лаки вишенаменски хеликоптер, данас најсавременији у својој класи у свету, а очекује се увођење у наоружање и борбеног хеликоптера МИ-35. 

Осим у модернизацију наоружања и технике, улаже се и у проширење полетно-слетне стазе коју ће од децембра користити и "Ер Србија".

Наша национална авио-компанија победила је на тендеру за обављање редовног цивилног ваздушног превоза на линијама од јавног интереса из Краљева.

Ретки су мешовито војно-цивлни аеродроми у свету. Зато ће путници на комерцијалним летовима из Краљева бити у јединственој прилици да прате активности војних пилота и да виде најновије ваздухоплове, попут хеликоптера Х-50 који је бригада у Краљеву добила тек пре два месеца.

"Ер Србија" ће обавити укупно 300 повратних летова до аустријске престонице. До Солуна ће имати 184. Летеће се регионалним авионима типа АТР 72. Ваздухопловна бригада ће несметано наставити своје активности.

"Аеродром Морава је у функцији од 28. јуна. Очекујемо прве летове већ почетком децембра. Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потписало је са компанијом Ер Србија уговор о обављању летова од јавног интереса и ми спремно дочекујемо тај дан", каже Михајло Здравковић, директор предузећа "Аеродроми Србије".

Краљево је трећи град у Србији из којег ће се обављати редован цивилни ваздушни саобраћај. Влада Србије је издвојила и средства за изградњу друге писте на Аеродрому "Морава" следеће године, која ће служити и за карго саобраћај. Тиме ће бити ојачани и капацитети Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, односно војске у целини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво