Сутра почиње Божићни пост

За вернике Српске православне цркве шестонедељни Божићни пост почиње 28.новембра. Ипак, верници који редовно посте средом и петком, ове године практично пост започињу данас.

Чачанска пијаца шарени се од домаћих производа. У богатој понуди као и увек пред пост највише је воћа и поврћа за посне трпезе.

"Данас је тек почео пост, ал узима се за посна јела, иде шангарепа, кромпир, лук, праза, цвекла. Комплет за, ко ће да пости, све смо им спремили. Има ли посла данас? Па данас не, од сутра креће пост, очекујемо мало више посла'', кажу грађани.

Пост категорија је старија и од хришћанства кажу етнолози објашњавајући да су људи одувек постили, односно уздржавали се од неке врсте хране.

''Сматрало се да су одређене животиње у одређене дане сеновите па да би се човек заштитио од њиховог лошег дејства онда је он избегавао храну од тих животиња. Наравно хришћанска црква је прихватила пост као веома важну категорију када се приближавамо Богу И суздржавањем од неке хране ми приносимо жртву'', истиче Снежана Ашанин, етнолог Народни музеј Чачак.

Пост у православном хришћанству има духовни смисао па подразумева уздржавање од лоших мисли и дела.

''Управо због тога постоје И покладе које претходе сваку седмицу пред сваки посто И оне значи да човек да одушка И да се провесели да би управо задовољио своју душу за све оно што му у посту неће бити дозвољено'', додаје Ашанинка.

Шестонедељни Божићни пост многи православни верници у Чачку започеће данас.



 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара