Руски градитељи се поклонили сенима храбрих сународника

Руски вариоци, градитељи гасовода "Турски ток" посетили су, на сопствени захтев, Руско гробље у Јагодини, где је сахрањено 1.170 бораца Црвене армије. Многи од њих имали су претке страдале у борби против фашизма, и пре повратка у родни Казањ желели су да им одају пошту и запале свеће.

За руски меморијални комплекс у Јагодини сазнали су сасвим случајно, у разговору са мештанима. Одмах су се организовали и на руском гробљу положили цвеће и одали пошту својим сународницима палим за ослобођење Јагодине у другом светском рату. Реаговали су емотивно јер нису ни слутили да ће на месту где граде гасовод затећи гробове својих предака. 

„Они су веома захвални нашем народу и нама и нашем граду што смо сачували овај меморијал, заправо што смо основали овај меморијал и сачували га и и што су овде сахрањени људи који су пали за слободу нашег града" каже Дмитри Јакушев, варилац из Русије.

Градитеље Турског тока на деоници кроз Поморавље мештани су прихватили као своје. Додуше у тренуцима предаха од напорних послова на траси руску вотку заменила је добра домаћа дуња.

„Кад вам дођу браћа и кумови тад сте најрадоснији и нај сте бољег расположења Ја њих доживљавам као браћу, према томе као свој са својима", истиче Срба Јосијевић, из Јагодине.

Гасовод Турски ток кроз Србију добро напредује. Од 403 километра, већ је спојено 370. Иако је време све хладније вариоци Гастранса и домаћи радници ангажовани на том капиталном пројекту не посустају.

"Биће готово по плану и по наређењу Владимира Владимировича до краја ове године, а гас ће потећи у мају следеће", додаје Јакушев.

Овај гасовод у будућности гарантоваће Србији енергетску сигурност. Радови су започети у априлу, а дневно је постављано и до километар и по цеви. И огромна домаћа опетатива месецима је ангажована на том пројекту како би већ на пролеће гас потекао и том трасом.









Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво