Акварели руског уметника у ваљевској галерији

У Интернационалном уметничком студију "Радован Трнавац Мића" у Ваљеву отворена је изложба акварела Дениса Петруленкова. Овај руски уметник средње генерације живи у Смоленску, где је и завршио студије графике.

Светлост свећа и кандила исијава са акварела Дениса Петруленкова у Интернационалном уметничком студију "Радован Трнавац Мића" у Ваљеву. Изложбом на којој доминирају мотиви духовности и православља, руски уметник показује да пигментима рукује зналачки и сензибилно. 

 

Петруленков потиче из уметничке породице из Витебска у Белорусији, који је у светској историји уметности познат као родни град Марка Шагала.

"Русија, велика земља, добра школа. Све академије су врхунске", истиче Пеђа Аћимовић, организатор Међународног бијенала акварела. "То су јако школовани сликари који излазе са тих академија и који су стварно разноврсни. Денис ради доста на тему космонаута, пошто из тог краја одакле је и он, потичу велики космонаути, као што је Јуриј Гагарин." 

На Међународном бијеналу акварела у Београду 2016. године међу више од две стотине аутора Денис Петруленков био је најуспешнији. Део те велике изложбе могла је да види ликовна публика у ваљевском Интернационалном уметничком студију. 

„Како смо тада покренули сарадњу са Галеријом ‘А’ и са господином Пеђом Аћимовићем, организатором овог Међународног бијенала, он је следеће године у својој галерији као победнику акварела организовао ову изложбу. Ми смо одушевљени овим радовима", каже Мирјана Војић, директорка ИУС "Радован Трнавац Мића".

 

Акварел се сматра тешком техником јер не допушта грешке. Денис Петруленков, који живи и ствара у Смоленску у Русији, цртачко умеће и креативност такође исказује бавећи се илустрацијом и графичким дизајном.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво