Како заштитити девојчице од насиља

Данас се обележава међународни Дан борбе против насиља над женама. У Србији је ове године убијено 28 жена. СОС телефон у Врању и Кутак за девојке прикључили су се кампањи против насиља, у средишту пажње су заштита девојчица и превенција.

Старији мушкарац слао је у Трговишту неприкладне фотографије девојчици, у Сурдулици сличан случај, у Врању су преко друштвених мрежа дељене слике ученице основне школе.

 

Ти случајеви упозоравају, битна је превенција, информисање и препознавање. Бранислава и Емилија биле су на радионицама које организује Кутак за девојке СОС телефона.

"Потребно је да сваки токсични однос који имамо у животу прекинемо, како бисмо расли и напредовали као личности, што је најбитније од свега", каже ученица Бранислава Станковић.

"Већина девојака и људи који трпе насиље немају смелости да признају шта им се дешава", каже Емилија Љубић, ученица.

У Кутку за девојке са вршњакињама разговарају о механизму насиља, како да се заштите, да се оснаже, сачувају самопоуздање и како да поставе границе насилничком понашању.

Циљ је да се промени однос према насиљу, да се схвати да не мора да се ћути, каже Наталија Димић из Кутка за девојке.

"Јер су ово, у ствари, радионице базиране на едукацији, али не у смислу едукације да ја сад намећем мишљење девојкама шта да раде и како да се понашају, него да им дам примере како да препознају, шта то значи", наводи Сара Савић из Кутка за девојке.

СОС кутак за девојке ради две године, за то време је седамсто девојака пратило радионице у школама о превенцији насиља.

‚‚Око 15 одсто учесница вршњачких радионица у школама у Врању је, после радионице, од вршњачких едукаторки тражило индивидуалне разговоре и информације како да прекину и да изађу из насиља у партнерским одностима", каже Сузана Антић Ристић из Одбора за људска права.

Од почетка године СОС телефон регистровао је 800 позива, 120 жена је пријавило насиље у породици, а 20 је напустило насилника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара