Вршачки средњошколци лидери у ученичком предузетништву

Професори Школског центра „Никола Тесла“ у Вршцу последње деценије оснивају ученичке компаније које својим производима побеђују на такмичењима. До сада је основано више од 20 компанија чији су се производи појавили на тржишту.

Анђела Арман, ученица трећег разреда, прошле године је радила у ученичкој компанији која је развијала беџ који ће првацима омогућити лакше сналажење у школској згради.

 

„Може да има и сврху на путовањима, да се рецимо путници не би одвојили од водича и не би изгубили у неком другом граду“, каже Анђела.

Осим производа, ученичке компаније развијају и понуду услуга на интернету

„Идеја је била да све људе које интересује гејминг ставимо на једно место“, објашњава техничар рачунара Давид Јанков.

Циљ ових компаније је да се пре свега теоретска знања материјализују и осмисле конкретне компаније и успешан производ. У прилог томе у школи постоји и виртуелна фирма.

„Ми смо основали предузеће које се бави рачунарима и рачунарском опремом, бавимо се свим инструментима као што су упит, понуда, правимо каталоге нашег предузећа, продајемо робу, купујемо“, објашњава финансијски администратор Јелена Јанков.

„Треба да осете шта је то пре него што се у то упусте и да виде какви ту проблеми постоје, какве су могућности, а ови програми им то пружају“, сматра Велимир Радловачки, професор рачунарске групе предмета.

„Пуно ученика који су код нас завршили школовање сада су успешни предузетници, користе ова знања и то искуство, чак има случајева и да су се повезали и да раде заједнички на неким пројектима или у предузећима“, каже Оливера Михајловски, професорка економске групе предмета.

 

Проблем на коме треба радити, кажу у школи, јесте више разумевања локалне заједнице и већа подршка.

„Да једноставно привредници схвате колики је значај ових младих људи који ће сутра започињати послове и биће сигурно, ако се запосле код њих, квалитетни радници и водећи људи у својим компанијама“, каже Светлана Његомир.

Поред Школског центра „Никола Тесла“, још две вршачке средње школе укључиле су се у неговање предузетништва код ђака, па је прошле године, на такмичењу „Достигнућа младих“, 100 вршаких ђака презентовало своје компаније. Због великог интересовања младих, Вршац је једини град у Србији који је организовао градско такмичење у предузетништву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво