Век и по ваљевске Градске библиотеке

Градска библиотека "Љубомир Ненадовић" у Ваљеву данас обележава 150 година постојања. Та установа културе од националног значаја поносна је на Одељење завичајних писаца Ваљева, на награду Љуба Ненадовић и на богат фонд књига, посебно из науке.

Основана као Читаоница ваљевска, по значају и величини била је тада трећа читаоница у Србији. Данас је најстарија установа културе у граду од националног значаја. Фонд од 15о хиљада књига увек је доступан корисницима преко информационог система.

 

„Као истраживачу локалне историје и иначе љубитељу књиге и библиотеке, врло ми је значајна у истраживању обилна литература без које се не може склапати слика о томе шта се дешавало у прошлости нашег краја. Због тога највише времена проводим овде у Научном одељењу ваљевске библиотеке, која располаже са великим фондом књига из области историје", задовољан је мр Бранко Матић, професор Више школе.

По једном од највећих путописаца Љубомиру Ненадовићу Градска библиотека годинама носи његово име као и књижевна награда која се додељује у Бранковини. Љуба је један од оних којима је посвећено Одељење завичајних писаца.

„Морам рећи да је Ваљевска библиотека била пионир у процесу дигиталиyације. Истрајала је на том путу док су се тражиле смернице и путеви, и у тренутку када је држава Србија усвојила и донела стандарде процеса дигитализације и ппрезентације културног наслеђа, ми смо били спремни да се појавимо и засветлимо на интернету", каже Виолета Милошевић, директорка Градске библиотеке "Љубимр Ненадовић" у Ваљеву.

Ни у години јубилеја ваљевска библиотека неће изаћи из две неусловне зграде и преместити се у Дом војске како је то последњом приликом најављено.

 

Читавих 25 година траје акција, и то акција која је ретко забележена негде,која је пуна енергије, љубави за Ваљево, љубави за библиотеку и тражење могућности како ће библиотека да изгледа, где ће да буде и са којим средствима може да буде изграђена", каже проф. др Миленија Марушић, архитекта.

„Решење кaо што је нова зграда библиотеке омогућило би да простор библиотеке добије функционалнији и боље организован простор", сматра проф. др Милан Максимовић,архитекта.

"Дуго путовање у будућност", нимало сличајно, назив је програма обележавања великог јубилеја Градске библиотеке у Ваљеву.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара