Мапе опасног отпада: контаминиране локације некадашњих гиганата

Према неким проценама, у Србији има више од 300.000 тона отпада који је остао иза некадашњих великих компанија које су отишле у стечај. Од 32 контаминиране локације, са којих ће опасни индустријски отпад бити уклоњен, на списку припоритета су Хемијска индустрија "Вискоза" у Лозници, "Зорка обојена металургија" у Шапцу, и хемијска индустрија "Жупа" а. д. у Крушевцу.

Под катанцем и сталним надзором, на десетак локација на простору од 32 хектара крушевачке "Жупе", хемијског гиганта старе Југославије, нови власници чувају око 3.000 тона наслеђеног индустријског отпада, који није био предмет купопродајног уговора. 

Без законских овлашћења и финансијских могућности да га уклоне, прикупили су га и о свом трошку ускладиштили док се не нађе решење.

"С обзиром на то да класификација није урађена не можемо са стопостотном сигурношћу тврдити колико је шта од тих ставки опасно. Међутим, оно што је битно, пре свега за раднике који раде овде, а друго и за грађане, битно је да је сав тај отпад ускладиштен у максимално коректним условима. Води се рачуна о отпаду, нема истицања отпада тако да је доведено до нивоа безбедности који је прихватљив", каже Александар Мандрић, дирeктор крушевачке "Жупе" д. о. о. 

Међу 259 различитих врста отпада, депонованог деценијама - до последње приватизације "Жупе" - налази се око 13 тона живе.

"Пошто ми нисмо власници отпада не можемо њиме ни да располажемо. За тај отпад треба да се постара држава пошто се ради о историјском отпаду, односно отпаду који је настао пре 2008. године, по тадашњем Закону о заштити животне средине и о кретању отпада", истиче Мандрић.

И док се у Крушевцу укалањање отпада тек очекује, из фабрика шабачке "Зорке", некадашњег хемијског гиганта, опасни отпад, изузев течних раствора и муља из погона Обојене металургије, измештен је током 2015. године. 

Посла ће бити и у лозничкој "Вискози", у којој су након стечаја остали само зидови и опасне материје. Према последњим званичним подацима из 2017, у фабрици се налази 1.500 кубика воде контаминиране угљен-дисулфидом, 300 кубика црног луга и 15 тона мазута.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара