Шта гаси малињаке у ваљевском крају

Каснија сорта малина - полка, доносила је ваљевским воћарима добар приход. Била је добра цена а на руку им је ишло и то што је могла да се бере и у јесен. Последње две године цена је нижа па је и нових малињака све мање.

Иако зрелих малина има још у малињаку Милорада Ранковића у селу Доња Лесковица, бераче нису ангажовали на крају сезоне. Није им било исплативо да по ценама низим од 200 динара беру мање количине. Полка им је доносила већу зараду пре 5 година ,када су због више цене улагали у ширење засада и наводњавање.

Милорад каже да се посао не исплати, а уз то нема ни радника. Ако се рачуна и гориво, јер се све вози из Ваљева, ништа не иде на руку производњи.

У суседном селу Брезовицама, несто су задовољнији воћари са мањим засадима, јер су им трошкови бербе мањи. Проблем наводњавања утиче на род, па су и откупљене количине у локалној хладњаци мање.

"Нема неких ту великих површина за плаћање радника, јер то баш није нешто исплативо", каже Дарко Стојић. "Али за своје укућане добро дође.Сваки дан береш близу се ту предаје, нема неких расхода на томе. Цена 160 динара је била, што каже није лоше."

 "Ове године откупили смо тридесетак тона полке", подсећа Милан Томић из Брезовице, "претходних година је био дупло већи принос полке".

Ђорђе Совиљ, из Пољопривредне стручне службе, сагласан је да је цена полке утицала на то да произвођачи изгубе интерес за  подизањем нових засада.

Колико ће засада бити идуће сезоне у ваљевском крају зависи пре свега од устаљене праксе већине пољопривредника који добит виде искључиво у цени, а не и у обезбеђивању економичних услова савременог воћарства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво