Расади на удару европских прописа

Од 14. децембра Европска унија би могла да забрани увоз одређених врста садница из трећих земаља, па тако и из Србије. На списку двадесетак биљних врста су и саднице воћа, лозних калемова и ружа, што би знатно погодило домаће произвођаче расада.

Годишње се у расадницима компаније "Фрути комерц" у Великој Дренови произведе пет милиона садница воћа, ружа и лозних калемова за наше, али и тржишта тридесетак земаља света. Трећина производње извози се у Европу. За сада кажу без проблема, јер су стандарди са Европском унијом усклађени још 2006. године.

Миле Ивановић, руководилац производње садног материјала у "Фрути комерцу" каже да су морали да увезу базне саднице подлога за производњу воћа:

"Такође смо увезли и лозне подлоге и окалемљене сорте од којих смо формирали наше матичне засаде из којих сада производимо саднице идентичне онима из ЕУ. То значи да имамо сертификоване саднице, важеће и у свету, и испитане и проверене са њихове стране."

Милорад Пантић, председник Удружења расадничара Србије, подсећа да код нас постоји неколико фирми из Холандије, Италије и других европских земаља. Каже да оне имају сопствену производњу садног материјала сертификованог карактера, баш као што сада раде и домаћи садничари.

Директива Европске уније покренута је, кажу у Удружењу расадничара Србије, још 2014. Због карантинских штеточина, које су према оцени Европских институција ризичне.
Миле Ивановић у томе види заштиту интереса али подсећа да су наше саднице у односу на европске доста јефтиније.

Поред тога, наши расадничари позиционирају се у Русији, на тржиштима Азије и Африке, а у перспективи су им Кина и Индија. Ипак, наглашавају да је Европска унија захвалан купац.

Досије за садни материјал у чију израду су осим стручњака укључени и наши произвођачи, је у Бриселу. На одговор или евентуално одлагање примене прописа на најмање годину дана, само у Расинском округу чека 140 фирми и 10.000 расадничара.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво