Зашто је једна од највећих задруга у околини Ниша отишла у стечај

Стечај за Земљорадничку задругу "Морава Доња Трнава", једну од некада најуспешнијих у нишком крају, покренут је у августу и поступак је у току. Мештани овог и околних села сматрају да им је задруга преко потребна, а за пропадање оптужују некадашњег директора, који, пак, каже да су на лоше пословање утицале више објективне околности него његове грешке.

Задруга у Доњој Трнави основана је 1925. године.То што последњих година задруга готово да није функционисала за пољопривреднике је проблем.

"Ја сам прошле године имао 17.000 килограма пшенице, ја сам морао ту пшеницу да возим одавде 20 километара, да ли ми то повећава цену производње или ми смањује цену производње, кад најмање 10 литара горива ми треба само за једну туру", каже Селимир Арсић, мештанин Доње Трнаве.

Истина на развој задруге утицао је низ друштвно економских околности, некадашња фарма говеда пропада, готово 200 хектара које је задруга користила у власништву је државе, па за стање последњих година мештани оптужују директора.

"Све се откупљивало, што су сељаци производили, мештани што су производили, био је откуп крупне стоке - свега, свега ... и онда све се урушило дошли су неки нови директори да мештани 20 година нису имали ништа од те задруге", наводи Ђурица Аранђеловић, преседник Савета грађана Доње Трнаве.

"Усклађивао је задругу са Законом 2016. године, покупио старе задругаре без њиховог знања, међу њима је било и шеснаесторо мртвих особа у то доба пријавио органима задругу регуларно, органи нису проверавали", каже Снежана Живковић.

Док досадашњи директор Слободан Стаменковић, негира све оптужбе, адвокат Милан Ивановић, који је као поверилац покренуо стечај, наводи да се поступци воде против неких мештана због, како каже незаконите промене директора задруге.

"Како је АПР могао да региструје промену дотадашњег директора, јер је одлуку потписао лице које се представило као председник скупштине, а које није регистровано у АПР као председник и то је тако рађено три пута", пита се адвокат Милан Ивановић, поверилац задруге.

"Сваке године смо имали задружну ревизију, па сам имао сада и 2018. задружну ревизију ништа није нађено, имали смо пуно пута финансијску контролу, разне контроле", каже Слободан Стаменковић, бивши директор задруге.

Прошла времена је тешко вратити, а да ли је стечај за ове супротстављене стране једино решење видеће се у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво