Завршница Бориних позоришних дана

Вечерас се у обновљеној згради врањског позоришта завршавају "Борини позоришни дани". Познати глумци и редитељи били су гости Врања током шест дана, посећен је био и вечерњи и пратећи програм манифестације. Ове године публика је оцењивала представе, од следеће ће, кажу организатори, фестивал бити такмичарског карактера.

Поново у позоришном амбијенту, пред пуном салом - представе које су значајне, које покрећу, са знаком питања или три тачке. Прве две вечери фестивала преставе у режији Андраша Урбана. 

По делу Јована Стерије Поповића "Родољупци", глумци београдског Народног позоришта причају о лажним патриотама, ратним профитерима.

"То су људи који имају моћ, власт и који су навикли да грабе своје позиције по сваку цену, и да су они ти који преживљавају", каже Слободан Бештић, глумац.

Представа "М.И.Р.А." настала је поводом 30 година Битеф театра, на симболичан начин представља живот и дело Мире Траиловић, позоришне редитељке.

"Она је свакако била особа која је унела један потпуно нови дух, не само у позориште, него у културу уопште", каже Мирјана Карановић, глумица

О увек актуелним и присутним "тартифима" у друштву, комад у коопродукцији Народног позоришта из Сомбора и Српског народног позоришта из Новог Сада.

"Иако је ова представа сведочанство о лицемерју, оно једног тренутка прелази у тероризам. И не ради се више о мудрости, ради се о обиљежавају људи кривицом, срамоћењу људи", објашњава Игор Вук Торбица, редитељ.

"Мени је ово било једно од најузбудљивијих играња представе. Први пут сам осетила на којим све дубинама она комуницира", каже Хана Селимовић, глумица.

По мотивима награђеног дела Иве Андрића и са цитатима из 37 његових дела, "На Дрини ћуприју" режирао је Кокан Младеновић. Ансамбл Српског народног позоришта посвећен и уверљив на сцени.

"Ми смо сви аутори овога подједнако, заједно смо истраживали чворишта овог романа, са том полазном идејом да је за мене, као идејног творца овога, то роман о цикличном злу", истиче Кокан Младеновић, редитељ.

Гости у обновљеном врањском театру били су и глумци Југословенског драмског позоришта, са представом "Зашто је полудео господин Р?" У пратећем програму 39. "Бориних позоришних дана" - дечја представа, монодрама, стендап, изложба фотографија, промоција књиге. За крај фестивала "Нечиста крв" домаћег позоришта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво