Балкански сликари на 22. Меморијалу Боже Илића

Са жељом да сачувају сећање на име и дело једног од највећих српских сликара двадесетог века Божу Илића, петнаесторо сликара са Балкана стварало је дела инспирисана пејзажима и колоритом његовог родног Житног Потока.

Пејзажи којима је Божа Илић оставио неизбрисив траг у српској уметности, инспирација су и ове године уметницима који су се окупили на ликовној колонији у родном крају славног сликара.

"Мени је изузетно задовољство и част што сам на овој колонији, с обзиром на то да је Божа Илић неко кога сам упознала 1977. године кад сам се припремала за Академију", каже Јелица Ашанин, академска сликарка из Ниша. "Он је био колега мог оца, био је у атељеу где смо се спремали мој брат и ја. Памтим га као једну изузетну особу, креативца."

Ове године посебна пажња посвећена је младим уметницима, којима је пружена прилика да стварају у несвакидашњем амбијенту.

"За мене је веома значајна ова ликовна колонија, посебно што ми је прва ликовна колонија", каже Теодора Мицић, сликарка из Свилајнца, "тако да  немам неке друге ликовне колоније са којима бих упоредила ову. Ово је  диван амбијент, дивно је да се склонимо из градске средине и мало упловимо у овај мир."

"Дивно је што и кроз овај боравак овде можемо боље да се упознамо са радом Боже Илића и да се на неки начин поистоветимо", сматра Анђела Мицић, сликарка из Свилајнца, "овде нам је главна инспирација, у суштини, био пејзаж."

Ликовна колонија "Божа Илић" одржава се 22. годину заредом и има међународни карактер.

До сада је ту стварало на стотине уметника, наглашава Драган Поповић, виши кустос Галерије "Божа Илић" у Прокупљу:

"Из више земаља, чак и прекоокеанских. Ове године је избор нешто ужи, европски, са Балкана. Петнаесторо уметника који сада стварају су академски признати и виђенији сликари у својим срединама и шире."

Академски сликари који су у протекле двадесет две године учествовали на ликовној колонији "Меморијал Боже Илића", Народном музеју Топлице оставили су више од шестсто уметничких дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво