Ревија трактора олдтајмера

У Трешњевцу код Кањиже одржана је 12. Тракторијада. Приказана је нова механизације, а посетиоцима је посебно занимљива била ревија старих трактора.

На оваквим смотрама Ференц Шоти из Сенте најчешће довезе најстарији. Овај марке Штајер има мотор са једним цилиндром и за данашње време скромних 18 коњских снага.

 

"Овај трактор млађи од мене једну годину, значи '51. годиште овај трактор, обновљен , па потрошио сам неких осам година отприлике да то обновим скроз и идем на овакве фестивале само", каже Ференц Шоти из Сенте.

Трактор марке "Фендт" Јожефа Хуђика из Темерина је нешто млађи, произведен 1955. године. Хуђик га је набавио пре пет година, практично у деловима, али га је у потпуности обновио.

"Зато што је јединствен, па сви прегледају, гледају да је то лепо нешто, старо, сачувано", наводи Јожеф Хуђик, Темерин.

Није лако сачувати тракторе у возном стању, а када се ито успе и обезбеде резервни делови, онда наступе и други проблеми. да би се олдтајмери допвезли на Тракторијаду морају да испуне минимум саобраћајних услова.

"Па, нисам могао да региструјем, ти нови закони јако су строги, морао сам или да стави заштитни рам или кабину али, то нисмо успели", каже Флоријан Барна из Банатског Моноштора.

"Са регистрацијом би имали проблема пошто није његова оргинална кабина ни хауба", мисли Шандор Мокуш из Падеја.

Традиционални фествал трактора је најмасовнија и најпосећенија манифестација у кањишкој општини и околини.

"Имамо данас више од 200 трактора у више дисциплина могли су људи да испробају себе колико су способни за рад", каже Зоран Теслић, организатор Фестивала трактора.

Уз изложбу старих и нових трактора било је и других занимљивости, као што су качење прикључних машина, вожња уназад иили вештина вожње трактором кроз блато. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара