Вишегодишње рестрикције воде у Смедеревској Паланци

Снабдевање пијаћом водом годинама је проблем за становнике Смедеревске Паланке. Иако је ситуација донекле санирана, грађани и даље трпе рестрикције.

Смедеревска Паланка дуги низ година има проблем са снабдевањем пијаћом водом. Пре две године велике поплаве погодиле су и Паланку и том приликом сви бунари нашли су се под водом река Јасенице и Кубрушнице.

Ситуација је донекле санирана али и даље због много разлога град на Јасеници трпи рестрикције. Поред ових и проблеми са неплаћеномструјом оставили су у мраку Народни музеј, Историјски архив и Туристичку организацију.

Водоводна мрежа у Смедеревској Паланци дуга је скоро 130 километара и већином је од азбеста, а грађена је пре много деценија. Паланка има велики број термоминералних извора, али ону из водовода грађани могу да користе и имају је само ноћу.

Становници Паланке љути су због ове ситуације и кажу да воде нема баш онда када је најнеопходнија. Уместо 140 литара у секунди колико би требало да се неометано град снабдева водом фабрика је у стању да припреми само 90.

Миодраг Михајловић в.д. директора Водовода каже да им четири бунара нису у функцији па су рестрикције због тога неопходне.

У Паланачки водовод годинама није улагано. Фабрика за прераду воде више је руина него место са ког грађани треба да се снабдевају водом. Због лоше мреже од произведених десет литра из фабрике воде до потрошача стигне свега 4,4 литра тако да су губитци већи од 50 посто.

И предходни руководиоци покушавали су да Паланку спасу сувих чесми.

Добрица Јусић бивши директор Водовода каже да се водовод свакодневно мора одржавати и да се стално у њега мора инвестирати.

У Великом Трновчу постоји фабрика воде која је пројектована да и Смедеревску Паланку и Велику Плану обскрби довољним количинама пијаће воде. Последња вест је да ће од наредног понедељка тако и бити, али Паланчани кажу вест би била да воде има, а не да је нема.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара