Изложба о Ани Франк у Ковачици

У Гимназији "Михајло Пупин" у Ковачици отворена је изложба о Ани Франк, која из Холандије путује по целом свету. Занимљиво је да су кустоси ђаци школе, и то на четири језика - српском, словачком, румунском и мађарском.

Дирљива судбина јеврејске девојчице Ане Франк, која је умрла у логору у Другом светском рату, а пре тога оставила дневник који читају генерације деце, шаље поруке о страхотама којима треба стати на пут, а ипак се, на жалост, кроз историју понављају.

О томе ће чути сви који посете изложбу у ковачичкој Гимназији, и то на четири различита језика.

"Изложба говори о страдању Јевреја у рату, посебно Ане и њене породице. Она је умрла иако није била крива ни за шта друго, осим што је била погрешне вере и нације у том тренутку", кажу ђаци-кустоси Ема Весели и Александар Бабињец.

Изложба је дело Куће Ане Франк из Холандије и до сада је приказана на више локација у свету, а у Србију се вратила после неколико година.

"Невладина организација Отворена комуникација радила је вршњачку едукацију, кроз коју је прошло петнаестак заинтересованих ђака, који сада као кустоси воде посетиоце кроз изложбу", каже Ана Костадиновић из НВО Отворена комуникација.

"Ми очекујемо ђачке екскурзије које ће доћи да виде ову значајну и вредну пажње изложбу", каже председник Општине Ковачица Јан Хусарик, "и за то смо обезбедили бесплатан превоз аутобусима."

Почетком следеће школске године изложба ће бити постављена у Шапцу, а потом у још неколико градова.

rts.pancevo@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара