Јовановачки Хајдук напунио осамдесет

Фудбалски клуб Хајдук из Јовановца, код Крагујевца, 80. годишњицу обележио је пријатељском утакмицом са крушевачким Напретком. Резултат 2:5 домаћинима није био важан већ то што се у њиховом селу и даље игра фудбал који на стадиону увек окупи све мештане.

Одвајкада се у Јовановцу "јурило " за лоптом. Били су то крпенчићи, како каже 92-годишњи Живко Марковић, а лопта се правила и од кравље длаке и свињске бешике. Била је важна игра, а сваки предах од пољопривредних послова и школе, коришћен је за фудбал.

Прва права, кожна лопта, стигла је у село тридесетих година прошлог века. Године 1936. основан је фудбалски клуб "Хајдук ". Спортски дух се неговао, па су се ђаци, пре наставе, обавезно загревали на стадиону. На гостовања је ишло цело село, шпедитерима и каруцама.

Клуб данас игра у другој градској лиги, а љубав, према најважнијој споредној ствари на свету, преноси се с генерације на генерацију.

Јовановац је село са око две хиљаде житеља, на три километра од Крагујевца. Близина града, учинила је своје, па велики број Јовановчана тренира у крагујевачким фудбалским клубовима. Тренер има тактику и за то.

Ипак, када се прославља, осамдесет година постојања клуба, сви Јовановчани су ту. Сваки посао се оставља и правац на стадион.

Подмладак је обезбеђен. Важно је да клуб настави традицију и да се лопта котрља, под будним оком времешних деведесетогодишњака, првих фудбалера Хајдука.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара