Прича о хлебу пред Крагујевчанима

У кући проте Милоја Барјактаровића у Крагујевцу отворена је изложба "Прича о хлебу" Виолете Цветановски, кустоскиње Народног музеја у Краљеву. Изложба је посвећена обредним хлебовима који су, углавном у сеоским домаћинствима, припремани за велике празнике и важне животне догађаје.

Хлеб је храна али од давнина и најзначајнији обредни предмет који симболизује здравље, срећу и благостање. За сваки важан дан у животу, од рођења, крштења, месио се посебан хлеб.

Када дете прохода правила се поступаоница, за веридбу - погача украшена црвеном вуницом и огладалцетом, како би млада могла да се огледа. Када се испроси девојка, пријатељи ломе колач и љубе се преко њега.

Чесница, василица, васкршњи колач мешени су за верске празнике, у знак захвалности за богату жетву, славски колач који представља приношење жртве свецу заштитнику.

Обредни хлебови, богато су украшавани фигурама од теста, уз обавезан отисак поскурника.

Изложбу обредних хлебова прате фотографије, предмети и народне изреке, као сведочанство о традицији и култури свакодневног живљења нашег народа, која је сачувана до данас.

rts.kragujevac@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара