Десет дана музеја у Панчеву

И Панчево се прикључило маснифестацији "10 дана музеја од 10 до 10". Отворено је неколико изложби, а највише пажње привукао је скелет из бакарног доба, који је први пут изложен у јавности.

Пре две године археолози Народног музеја из Панчева открили су на локалитету близу града темеље средњовековне цркве, али и гроб стар скоро пет хиљада година из такозване јамне културе, који је у аутентичном облику сачуван и сада први пут изложен.

"Скелет је био у згрченом положају, са црвеном окер бојом поред, а сахрањен је испод огромне хумке", објашњава археолог Војислав Ђорђевић. "Све су то одлике те културе, а овај наш је једини сличан који поседују музеји у Србији."

Пажњу посетилаца изазвала је и изложба "Градитељско наслеђе у делима уметника", која има за циљ да скрене пажњу на лепоту и значај споменика културе. Ту су препознатљиви мотиви цркава и других старих здања.

Изложена су дела настала у последњих 200 година, каже аутор изложбе етнолог Никола Влајић:

"Углавном, нека која су мање позната у јавности, а уз свако се налази текст са објашњењима."

Из збирке те уметности издвојена је изложба карикатура, која се бави портретом, стрипом и пародијом, а "Црно и бело" је прича о чоколади Природњачког музеја из Београда.

"Та прича прати историју чоколаде још од доба Маја и Ацтека, а стављен је акценат и на њен економски значај", истиче Вања Раденковић.

Манифестација "10 дана музеја" биће посвећена и деци, па ће тако бити представљен каталог њихових радова и одржана радионица са ђацима средње економске школе.

rts.pancevo@rts.rs
 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара