Сајам професионалне оријентације у Кикинди

У Кикинди је одржан Осми Сајам професионалне оријентације, намењен ученицима завршних разреда основних школа, како би се лакше снашли у избору занимања, планирања каријере и запошљавања.

Основци су на штандовима средњих школа и на штанду Службе за запошљавање могли добити све информације о могућностима наставка образовања.

Наталија Милошев Станимиров из Националне службе за запошљавање истиче да ученици морају имати одговарајуће информације да би донели исправну одлуку, и то не само у систему средњих школа и образовним профилима које нуде:

"У питању су и њихове способности, интересовања и склоности кад је реч о неком плану наставка образовања након основне школе."

За Средњу стручну школу "Милош Црњански" опредељују се они који воле хемију, математику, архитектонску групу предмета, али и ученици који желе да буду пекари или месари. Нада
Крстоношић, професорка школе, подсећа да имају и медицински смер, који је веома популаран, јер омогућава запослење одмах по завршетку школовања.

Најбоље препоруке основцима могли су пружити они који већ похађају неку средњу школу. Роберт Сабо, ученик другог разреда Економско-трговинске школе, похађа смер за кувара и очекује да ће кад заврши школу брзо наћи посао. Његова колегиница Јелена Мишкељин има само речи хвале за школу и професоре:

"Мислим да ћу након средње школе уписати факултет, мада мислим да бих брзо могла наћи и посао."

Сајам је очигледно оправдао очекивања. Луки Момчилову из ОШ "Жарко Зрењанин" помогао је да види шта кикиндске средње школе нуде и највероватније ће се определити за гимназију, док
се његова другарица Ружица Титин већ одлучила за фармацију у хемијској школи.

Циљ сајма је и превенција погрешног избора, што може утицати на смањење незапослености, а велику, можда пресудну улогу, код избора занимања ипак има мишљење родитеља.

rts.kikinda@rts.rs

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво